BEL ME TERUG OF BEL 088 - 2450000 | Contact
Referenties
MB_1.jpgHoogveld_1.jpgDura-vermeer.jpgDJI.jpgBAM.jpgAB.jpgEnexis.jpgLogo Ce-EsterVolvo fabriek Gent IngeniumLogo VDV InspectiesLogo Brandweer TwenteLogo PostNL IngeniumLogo Kaercher IngeniumLogo Spie IngeniumLogo AldiLogo Ministerie van DefensieLogo DamenLogo Deventer ZiekenhuisLogo MennensLogo KentechLogo DAF TrucksDe Keurexpert

Cursus NEN 3140 keuren elektrische arbeidsmiddelen gevorderden

Cursus NEN 3140 keuren elektrische arbeidsmiddelen gevorderden

Doelgroep

De praktisch ingevulde keurmeester cursus is bedoeld voor medewerkers die reeds actief zijn als NEN 3140 keurmeester elektrische arbeidsmiddelen en die zich verder willen verdiepen in het vak van het keuren van elektrische arbeidsmiddelen.

De cursus keuren NEN 3140 voor gevorderden kan ook dienen als opfris cq. herhalingscursus. Opmerking hierbij is dat een herhalingscursus niet wettelijk verplicht is.

Opgeleide NEN 3140 keurmeesters mogen zowel eigen arbeidsmiddelen keuren als arbeidsmiddelen van derden keuren.

Voorkennnis: Wij gaat er bij de start van de cursus van uit dat de cursisten al volledig bekend zijn met de metingen (beschermingsleiding, isolatieweerstand en reële/vervangende lekstroom en de bijbehorende grenswaarden) en de visuele inspectie. In het programma is er te weinig tijd voor het volledig uitleggen van de metingen.

Doel

Middels deze NEN 3140 voor gevorderden cursus kunnen reeds actieve en opgeleide keurmeesters zich verder bekwamen in het vak van keurmeester elektrische arbeidsmiddelen. De cursist kan ook instromen als de basiscursus bij een ander cursusinstituut gevolgd is. Tijdens de cursus wordt ingegaan op de “complexere” te keuren arbeidsmiddelen zoals tijdelijke bouwspanningsvoorzieningen, ook wel zwerfkasten of "paddestoelen" genoemd, apparatuur voorzien van aardlekschakelaars en complexere driefasen machines (krachtstroom apparatuur).

Een basiscursus keurmeester elektrische arbeidsmiddelen volgens NEN 3140 is wettelijk gezien voldoende om te mogen keuren. Deze keurmeestercursus NEN 3140 voor gevorderden betreft een verdiepingscursus.

Inhoud

De NEN 3140 keurmeester gevorderden cursus bestaat uit een theorie- en praktijkgedeelte. Onderwerpen die in het theoretische gedeelte behandeld worden zijn: opzetten van een keuringssysteem, het uitvoeren van een risicobeoordeling aan oudere machines van voor de invoering van de CE-markering, het keuren van tijdelijke bouwspanningsvoorzieningen met aardlekschakelaars, complexere krachtstroom machines en apparatuur welke niet spanningsloos gemaakt kunnen/mogen worden.

De Cursus keuren NEN 3140 voor gevorderden wordt gegeven op een praktische en ´vlotte´ wijze waarin de cursist centraal staat. Tijdens de training wordt gebruik gemaakt van diverse meetinstrumenten van Nieaf-Smitt, Gossen Metrawatt, Metrel en Fluke. Ook kunnen cursisten eigen meetinstrumenten meebrengen.

Werkwijze

Tijdens het theoriedeel van de NEN 3140 keuren voor gevorderden worden de volgende onderwerpen behandeld:

 • Uitwisseling ervaringen keurmeesters NEN 3140
 • Verdieping van de NEN 3140 metingen
 • Meetrisico's van de NEN 3140 keurmeester
 • Meetfouten tijdens het uitvoeren van NEN 3140 keuringen
 • Achtergronden over kalibratie van NEN 3140 meetapparatuur
 • NEN 3140 keuringen aan machines met een hoge lekstroom
 • Werking en soorten van aardlekschakelaars in Zwerfkasten
 • Het uitvoeren van de NEN 3140 keuringen aan zwerfkasten
 • NEN 3140 keuringen aan complexe driefasenapparaten
 • NEN 3140 keuringen aan aggregaten
 • NEN 3140 keuringen aan vastaangesloten machines
 • NEN 3140 keuringen aan (veiligheids)transformatoren
 • Het NEN 3140 keuren van oudere apparatuur van voor de CE-Markering
 • Het uitvoeren van een machine risico inventarisatie
 • Het opzetten van een administratief systeem om arbeidsmiddelen te keuren volgens NEN 3140

In het praktijkdeel van de cursus NEN 3140 voor gevorderden worden emtingen uitgevoerd aan complexere elektrische arbeidsmiddelen zoals zwerfkasten. Iedere cursist krijgt tijdens de cursus de beschikking over een moderne apparaattester voor het oefenen van de diverse metingen. Uiteraard kunt u ook uw eigen NEN 3140 meetapparaat meenemen naar de cursus.

Cursusduur

De cursus duurt 1 dag lesstofbehandeling incl. practicum en praktijktoets.

Resultaat

Door het volgen van de cursus keuren NEN 3140 voor gevorderden voldoen zowel de werkgever als de deelnemers aan de door de Arbowet en de Arbeidsinspectie gestelde eisen van voldoende instructie en aantoonbaarheid.

Investering

 • Per cursist: € 395,-

Genoemde prijzen zijn per cursist, exclusief BTW, incl. cursusboek, lunch, examen en certificaat.

Wilt u de cursus keuren NEN 3140 voor gevorderden bij u op locatie organiseren? Neem contact met ons op voor nadere informatie.

Het opleidingsfonds van Techniek Nederland, OTIB, heeft het cursusaanbod opengesteld. Dit betekent dat het installatiebedrijf niet meer gebonden is aan de cursussen in de gidsen, maar dat men ook Ingenium Bedrijfsadvies in kan schakelen, gebruikmakend van de subsidieregelingen.

Locatie

De cursus keurmeester Elektrische arbeidsmiddelen NEN 3140 voor gevorderden wordt verzorgd in Drachten en Lexmond.

Planning

Cursusdata locatie Drachten:

 • 11 oktober 2024

Cursusdata locatie Lexmond:

 • 04 juli 2024
 • 30 september 2024
 • 14 november 2024
 • 05 december 2024

Aanmelden

Aanmelden via site

Wilt u zich aanmelden voor de NEN 3140 voor gevorderden cursus? Klik dan op de knop "Direct inschrijven" onderaan deze pagina en selecteer de datum van uw keuze. U ontvangt direct een bevestiging van de aanmelding.

Bij vragen kunt u uiteraard contact met ons opnemen.